Meppeler Courant 17 oktober 2022

Het is in de gemeente De Wolden niet best gesteld met de toegankelijkheid in het verkeer voor mensen met een visuele beperking. Dat concludeert Marlia Oosterhof uit Koekange, die als zelfstandig geleidehondtrainer uit ervaring spreekt.

In haar eigen woonplaats is het volgens haar zelfs een drama. Marlia Oosterhof was zaterdag als een van de deskundigen aanwezig op de ‘Dag van de witte stok’ in dorpshuis ’t Neie Punt in Ruinen. Ze liep met meerdere belangstellenden een rondje, om ze te laten ervaren hoe het is om zich buiten met een stok en een verduisterende bril in het verkeer te bewegen.

Een mini-docu over de (on)toegankelijkheid van mensen met een visuele beperking in de openbare ruimte.

Deze docu is ook op Hart van Nederland geweest, bekijk het hier

Website Gemeente Hoogeveen 15/10/2021

Website Gemeente de Wolden

Wethouder Egbert van Dijk op stap met witte stok

Deze middag wandelde wethouder Egbert van Dijkk met Marlia Oosterhof door Zuidwolde. Wat is er daar nu bijzonder aan? De wethouder maakte tijdens deze wandeling gebruik van een witte stok en een simulatiebril. Op deze manier ervaarde hij hoe het is om een visuele beperking te hebben. Marlia is oriëntatie en mobiliteitstrainer. Zij was mee om de veiligheid te waarborgen en om instructie te geven hoe de stok te gebruiken.
Wethouder van Dijk: “hoe bijzonder is het dat ik op de dag van de witte stok zelf mag ervaren hoe is om slechtziend door het leven te gaan. Op deze dag wordt stilgestaan bij blinden en slechtzienden, die zelfstandig door het leven gaan en hoe knap dat eigenlijk wel niet is. De witte stok staat symbool voor deze zelfstandigheid.”
 
 
De witte stok is het hulpmiddel van mensen met een visuele beperking om hun weg te kunnen vinden en veilig te kunnen oversteken. Niet alle mensen in Nederland weten wat de witte stok betekent en waar blinden en slechtzienden deze stok allemaal voor gebruiken.
Marlia Oosterhof is naast geleidehondentrainer ook bezig met het verbeteren van de toegankelijkheid en veiligheid voor mensen met een visuele beperking in de openbare ruimte. Hiervoor is de website www.BewustwordingNederland.nl gelanceerd waar per provincie en gemeente lastige situaties en obstakels aangegeven kunnen worden.
Wethouder van Dijk: “De gemeente De Wolden vindt het belangrijk dat iedereen in De Wolden meedoet: jong en oud, met welke culturele of sociale achtergrond dan ook. Het maakt niet uit wat iemands seksuele geaardheid, opleidingsniveau of beperking is. Waar het wél om gaat is waar ieders talent, kwaliteit en vermogen het best tot zijn recht komt. Pas dan krijg je een inclusieve maatschappij waarin iedereen meedoet.”

Dagblad van het Noorden 14/8/2018

Marlia Oosterhof demonstreert hoe een blinde een oversteek in shared space ervaart.  Foto Gerrit Boer

Dagblad van het Noorden 12/9/2018

Shared space is hot en de opmars onstuitbaar. Toch hopen blinden en slechtzienden op meer bewustwording bij verkeersdeskundigen, adviesbureaus en gemeenten. ,,Doe zelf maar eens een blinddoek voor.’’